13 aug. 2014

Orson Scott Card - Jocul lui Ender (si celelalte volume... )

Roman SF (ok spre fain)

Prea multe volume, aproape o telenovela. Primele doua chiar m-au prins, pe urma le-am citit mai mult din inertie, ca sa vad ce se mai intampla cu personajele. Totusi toate au avut cate ceva interesant si captivant.

Jocul lui Ender.  - Ender la scoala de lupta. Cum sunt antrenati, jocurile pe care le joaca ca sa se antreneze. Ender se distinge printre ceilalti si devine conducator. Urmeaza xenocidul - distrugerea gandacilor.

Vorbitor in numele mortilor. - Lui Ender nu i se da voie sa se intoarca pe pamant si pleaca sa intemeieze o colonie. Descopera ultima matca a gandacilor si devine Vorbitor in numele mortilor - publica o carte despre gandaci si faptul ca ele erau niste fiinte inteligente, care au realizat ca nu trebuie sa mai omoare oameni, dar pe care oamenii le-au distrus.

Xenocid. - o noua specie inteligenta e descoperita - purcelusii. Contactul cu ei e minim ca sa nu fie influentati de catre oameni, dar totusi cativa oameni le dau acestora multe informatii ca sa ii ajute sa evolueze. 1 om este omorat de purcelusi printr-un ritual sadic. Apare Jane - super computerul care initial vorbeste doar cu Ender. Ender elibereaza matca pe planeta purcelusilor. Colonia se revolta si omenirea e pe cale sa se savarseasca un nou xenocid prin navele trimise de Congresl Stelar, care vor sa supuna colonia.

Copii Mintii. - in urma unui zbor cu o viteza mai mare decat viteza luminii (fiind posibil cu ajutorul lui Jane) - pana in "exterior" si inapoi, apar Peter si Valentine - copii mintii lui Ender - sora si fratele lui, asa cum ii pastreaza Ender in amintiri.

Umbra lui Ender - e perioada de la scoala de lupta descrisa din punctul de vedere al lui Bean (adjunctul lui Ender). Faina si varianta asta.

Umbra Hegemonlui - In timp ce Ender pleaca sa intemeieze o colonie, fostii sai colegi de la scoala de lupta se intorc pe pamant. Ei sunt rapiti de rusi, ajutati de Ahile (care a fost dat afara de la scoala de lupta dupa ce s-a aflat ca e un criminal). Peter, fratele lui Ender reuseste sa ii salveze si in timp devine Hegemon. Iar Bean (adjunctul lui Ender) afla ca el nu este un copil normal, ci i-a fost modificat adn-ul pentru a deveni un supra-om, dar ca acest lucru ii consuma viata mult mai rapid

Umbra Marionetelor - Bean si Petra s-au casatorit si s-au hotarat sa aiba copii, dar hotarasc sa aleaga doar copii fara gena modificata a tatalui. Ahile fura embrionii lor si ii dau mai multor femei. Bean ii regaseste pe toti, mai putin unul.

Umbra Uriasului - dupa multe razboaie intre tari, Peter reuseste sa instaureze pacea, cu ajutorul lui Bean si Petra. Bean divorteaza de Petra si pleaca cu copii sai care au gena modificata, pe o nava in spatiu, sperand ca in timp o sa se descopere o metoda de-ai tine in viata.

despre autor: http://en.wikipedia.org/wiki/Orson_Scott_Card

despre carte: http://en.wikipedia.org/wiki/Ender's_Game
http://www.carmenalbisteanu.ro/2013/11/20/jocul-lui-ender-carte-vs-film/
http://www.andreialbu.com/jocul-lui-ender-un-geniu-printre-genii.html

Niciun comentariu: